woensdag 21 oktober 2015

Groot zelfportret

Het is Kinderboekenweek en ik heb nog een boekenbon van 50 euro liggen, dus een mooie aanleiding om de kids wat nieuwe boeken te laten uitzoeken.
Bij Donner komt Dante met een boek aan over allemaal jongensdingen, als dino's, draken en piraten. 'S Avonds lees ik het eerste hoofdstuk voor, het gaat over lijf en botten. Op school hebben ze net het thema lijf en botten behandeld, ook toevallig. In het boek staat een idee om je eigen lijf te omtrekken op een groot stuk papier. 



Dat lijkt Dante wel wat, dus de eerst volgende woensdag pak ik een rol overgebleven behang en we kunnen aan de slag. We knippen een groot stuk af en plakken het vast op de grond. Dante gaat er bovenop liggen en ik trek met een zwarte stift een lijn langs zijn lichaam. Af en toe kietelt het en kan hij niet stil blijven liggen. Als ik zijn hele lichaam rond ben, is zijn tekening klaar. Helemaal trots kijkt hij ernaar. Zo groot ben ik, groot he? Nu is Vince aan de beurt. Hij is nog te klein om stil en recht te liggen, maar het lukt aardig. Er is zelfs plek voor zijn beer.



En dan kunnen ze ingekleurd worden, zo'n grote tekening is wel even wat werk. Vince maakt er een hoop extra lijnen bij, dus de zwarte stiften haal ik voor de zekerheid maar even weg, anders blijft er weinig herkenbaars over. 




Nog even een datum erop, leuk voor later zo'n levensgroot zelfportret.


woensdag 7 oktober 2015

Drakenmaskers


Op woensdagmiddag bij het ophalen van de kids is het altijd weer de vraag wie bij wie gaat spelen. Dit keer neemt Dante een vriendje mee naar huis. Ze zijn uitgelaten, vol van energie. Eerst maar even een broodje eten en dan de vraag: Wat willen jullie doen? Vechten! Willen jullie een drakenmasker maken? Dan kunnen jullie vechten als draken!


Deze drakenmaskers komen van de webshop van Kinderfeest Moment. We hebben wel geen feestje, maar ze zijn ideaal om twee jongens een tijdje te vermaken. De ene kant is al helemaal kant en klaar, en de andere kant kunnen ze naar hartelust inkleuren. Het mooiste is natuurlijk om alle dopjes van de stiften af te halen en met een hand vol stiften te kleuren. Er ontstaat een regenboogdraak en een krasdraak, beide draken zijn heel gemeen en kunnen allerlei gevaarlijke trucjes.



woensdag 23 september 2015

Schatkist maken

Het is waarschijnlijk door het boek over de piraten dat Dante zegt: 'Ik wil ook een schatkist!' 'Okay,' zeg ik, 'We kunnen wel een schatkist maken. En wat moet er dan in de schatkist?' 'Nou, heel veel goud en muntjes, en mooie stenen en parels' zegt Dante. Dat wordt dus wel een flink project. 
Blanco kistjes gekocht bij de Xenos en een flinke hoeveelheid glimmers en glitters ingeslagen, dit moet goed komen. Op woensdagmiddag beginnen we met de inhoud van de schatkist.



Van klei maken we parels, diamanten, ringen goudstaven en stenen. Ook drukken we munten in de klei en snijden we ze rondom uit. Behoorlijke vals munterij dus. De munten van de Efteling en de piratenmunten gaan het beste omdat deze het meeste reliëf hebben. En nu maar laten drogen, deel 1 is klaar.



Deel 2 begint de volgende woensdag met veel verfwerk. De kistjes moeten geschilderd worden en ook moeten alle gekleide dingen een likje verf krijgen. En die krijgen ook nog een laagjes glitters. 




Terwijl de verf ligt te drogen rijgen we alvast wat armbandjes en ringen, ook leuke inhoud voor de schatkist.




En nog een woensdagmiddag was er nodig om de kistjes te versieren met allerlei glimspul. Plakken maar en klaar is het kunstwerk!


zaterdag 5 september 2015

Freek Vonk Dierenplaatjes

Wat doe je met al die Albert Heijn Freek Vonk Dierenplaatjes?
Wekenlang sparen, ruilen en veel boodschappen doen resulteert dan eindelijk in twee compleet volle dierenplaatjesboeken voor de jongens. Tja, en wat hou je dan over? Zo'n enorme stapel dubbele dierenplaatjes! Weggooien? Daar ben ik sowieso niet zo van. Dus een knutselprojectje.
Het is regenachtig en we moeten ons binnen vermaken. Ik pak scharen, gekleurd papier en de enorme stapel plaatjes. De schaar wordt door beide jongens in de eerste plaatjes gezet en ijverig worden de dieren eruit geknipt. De tekst eraf, witte stukken eraf en Freek Vonk eraf, sorry Freek.
Er zijn zoveel dubbele plaatje dat er ook geen ruzie om de plaatjes komt. Dante helpt Vince zelfs met knippen en ook ik draag mijn knipje bij. Een aardige hoeveelheid is uitgeknipt en het plakken van de stickers kan beginnen. Op de gekleurde vellen papier geeft dit een leuk effect en blije jongens.
Met dit knutselprojectje zijn ze toch een hele middag heel zoet mee geweest. En sterker nog, de volgende ochtend, nog voor het ontbijt moest er al weer geknipt worden. Lekker bezig, jongens!

woensdag 29 juli 2015

Schooltje spelen

De kinderen in de vakantie bezig houden is soms nog wel eens een hele uitdaging. Zeker op regenachtige dagen. Zes weken vakantie is dan ook erg lang en ook de kids verlangen weer naar school. Dus wat doe je dan? Schooltje spelen!
Op de computer heb ik een simpel rapport in elkaar gedraaid. In het rapportje staan 6 verschillende opdrachten en achter elke opdracht kan een sticker geplakt worden. Deze kunnen de jongens verdienen als ze de opdracht goed hebben uitgevoerd.
De eerste opdracht is het maken van een tekening. Laten we makkelijk beginnen, ze willen graag een kleurplaat. Vince krijgt Sesamstraat en Dante krijgt haaien en barracuda's. Hiermee gaan de jongens voortvarend van slag, het eerste stickertje is dus snel verdiend.
En uiteraard vinden ze het prachtig om mij af en toe iets te vragen: 'juf?'.
De tweede opdracht is het bouwen van een blokken toren. Niet te lang achter die bureautjes, dus hup, hup op de knieën en bouwen maar. En het stickertje mag geplakt worden!
De derde opdracht is een puzzel maken. Beide jongens krijgen een puzzel die past bij hun leeftijd. Vince krijgt de doos met puzzels van 4, 6, 8 en 12 stukjes. En Dante moet zijn tanden bijten in een puzzel van 100 stukjes. De opdracht hebben ze snel en vol enthousiasme gehaald, goed gedaan jongens, ook sticker 3 is in the pocket!

Als break is opdracht 4 iets te eten en te drinken. Op school is er ook altijd even pauze. Het is dus tijd voor een koekje en een Chocomel. De vierde sticker was dus een makkie.
De vijfde opdracht, een boekje lezen, hebben de jongens toch heel slim weten te veranderen in boekje voorlezen. Ach, een beetje dichterlijke vrijheid kan geen kwaad, dus ook stickertje nummer 5 is binnen.
En omdat ze zelf de volgorde mochten kiezen bleef de opdracht buiten spelen over. Deze vonden ze blijkbaar het minst leuk, waarschijnlijk niet origineel genoeg. Ze hadden geen zin om naar buiten te gaan, maar wilden wel een stickertje. Okay, vooruit dan maar. Lieve juf ben ik, he?

woensdag 1 juli 2015

Schat zoeken op een dinofeestje

Een eerste kinderfeestje organiseren met 7 jongens en 32 graden is best een uitdaging. Dante wil een Dinofeestje, dus dat gaan we regelen.
We hebben dino-koekjes en dino-chips, we hebben voor alle jongens een dino-masker, dino-klauwen en dinokleurplaten.
Het ultieme spel op een kinderfeestje is natuurlijk het schatzoeken. Kinderen vinden het spannend en er valt nog wat te verdienen ook. Eerst maar eens op zoek naar de schatkaart. Deze heb ik in stukken gescheurd en verstopt in ballonnen. Als je het stukje papier oprolt, kan je het makkelijk in de ballon stoppen voordat je ze opblaast. De jongens moeten een voor een een ballon kapot prikken. Samen moeten ze de stukjes van de schatkaart aan elkaar plakken zodat ze de hele schatkaart hebben.
Op de schatkaart is de plattegrond van de tuin te zien met een aantal makkelijke aanknopingspunten. Ze kunnen nog niet lezen, de plaatjes moeten duidelijk voor ze zijn. Van de plek waar de schatkaart is gevonden leidt de route naar de zandbak. Daar wordt door allemaal enthousiast gegraven. In de zandbak vinden ze (dino)botten en muntjes. De buit is enorm.
En natuurlijk ook een leuk presentje om mee naar huis te nemen!

woensdag 10 juni 2015

Fossielen maken

Dante is zo gek van dino's, hij heeft het er continu over, hij doet ze na, tekent ze en kijkt filmpjes op YouTube over dino's. Binnenkort wordt hij 5 jaar en natuurlijk moet zijn eerste kinderfeestje een dinofeestje worden. Ik heb al verschillende ideeën over wat we dan allemaal kunnen en een aantal moeten toch eens even uitgeprobeerd worden. Dante en ik vinden dat helemaal niet erg. En we gaan dus vandaag fossielen maken.

Dante gaat al zijn dino's verzamelen. Hij heeft ze in alle soorten en maten. We bekijken de dino's en zoeken degene die goed in de klei te drukken zijn. Een grote bek met tanden of een mooi reliëf in de pootafdruk. Ik neem een stukje klei en maak er een mooi plat rondje van. Dante pakt een dino drukt de kop in de klei. Zo worden er vele dino's in de klei gedrukt. Hele kleintjes kunnen er helemaal in en van de grote drukken we alleen wat tanden of een stuk staart in de klei.

Deze klei droogt aan de lucht en wordt vrij snel hard. Dus kunnen de fossielen ook mooi geschilderd worden. Prachtige eindresultaten.

woensdag 6 mei 2015

Schelpen schilderen en rijgen

Wij zijn bij het tuincentrum en Dante zit manden vol met schelpen: 'Mam, wij gingen toch nog een schelpenketting maken?'. Oja, dat is waar, dus worden er een aantal mooie zakjes met schelpen uitgezocht. Thuisgekomen worden alle zakjes opengemaakt en zorgvuldig bekeken. Een aantal schelpen hebben een gaatje, die zijn makkelijk aan het touwtje geregen.
Maar dan? Ik probeer met een schaar een gaatje te maken door de punt van de schaar te draaien op een plek. Daarna probeer ik het met een scherp mes. Zonder succes, wat is zo'n schelp hard zeg. Hier is duidelijk grover geschut nodig. Ik pak de Dremel erbij en draai daar het kleinste boortje in. He, dat gaat een stuk makkelijker, achter elkaar overal gaatjes in.
Dante rijgt een aantal kleine schelpen aan een kettingen. De grote schelpen worden eerst mooi beschilderd en daarna per stuk aan een touwtje geregen. Een ketting voor mama, ketting voor de juf, ketting voor zijn vriendjes, iedereen een ketting.
Oma belt. 'Wil je ook een schelp?' Vraagt Dante. 'Welke kleur wil je?'. Dante schildert een schelp paars en eentje roze. Het is bijna Moederdag, dus het cadeau is ook weer geregeld.